четверг, 16 апреля 2015 г.

Перший тріумвірат і диктатура Цезаря. Тема восьма.





Після  повстання  Спартака  в  Римі розпочалися  нові громадянські чвари. Бійки під час народних зборів, сутички на вулицях і дорогах стали звичним явищем римського життя.





Водночас  створення  найманої  армії,  успішні  завойовницькі війни, придушення повстань рабів посилили владу полководців. Відтепер римські воїни корилися тільки своєму воєначальникові. Найвпливовішими державними діячами та полководцями в той час були Гней Помпей, Юлій Цезар і Марк Красс.


Завдання :
-- опрацювати  § 42  і матеріал блога
-- виписати і вивчити :

-- що таке Тріумвірат
-- коли виник Перший тріумвірат і хто до нього увійшов
-- ім’я – Юлій Цезарь
-- що означає вираз «Перейти Рубікон», з якими подіями він пов’язаний 
-- коли Цезарь захопив Рим та всю Італію
-- роки Громадянської війни в Римі, між ким
-- що таке імператор
-- діяльність Цезаря
-- коли і як був вбитий Цезарь

до контрольної роботи :
-- повторити дати, імена, поняття до § 36 -- 42
-- повторита всі завдання до §  36 -- 42
 


У 60 р. до н.е. вони об’єдналися для захоплення і розподілу влади та боротьби із сенатом. Цей союз дістав назву Першого тріумвірату і зробив їх наймогутнішими в країні людьми. Завдяки своєму впливу й авторитету, тріумвіри запроваджували будь-які закони та постанови. Сенат був безсилий боротися з тріумвіратом. Ніхто в Рим, навіть народні збори, не могли перечити їм. Їх навіть називали «Триголове страховисько».

Тріумвірат – це союз трьох осіб для спільного правління та діяльності.




Перший  серед  них, Ліциній Красс,  мріяв  про підкорення країн Сходу й захоплення їхніх легендарних багатств.










Другий — Гней Помпей — купався в променях слави непереможного полководця. Після перемоги над Мітридатом VI і середземноморськими піратами він дістав прізвисько «Великий».





Третій,  Юлій Цезар (100—44 рр. до н. е.), тоді ще не прославився військовими перемогами. Виходець  зі знатного, але  збіднілого патриціанського  роду,  він  був надзвичайно обдарованою й освіченою людиною, прекрасним політиком, блискучим оратором. Цезар прагнув нероздільно правити в Римі. У своїх промовах, звернених до римського народу, він не скупився  на  лестощі  й  щедрі обіцянки.  Простолюд обожнював і всіляко підтримував його.



Інтереси Красса, Помпея і Цезаря були різними. Але вони були небезпечними суперниками,  тому,  за  порадою  Цезаря,  вирішили  укласти «союз  трьох  мужів»  — тріумвірат .

Тріумвірат -  у Давньому  Римі  союз трьох політичних діячів  задля захоплення найвищої влади.

Вони  поділили  між собою  керівництво  провінціями  й домовилися підтримувати  один  одного.  Союз  тримався  передусім  на військовій славі  учасників.  Помпей  та Красс  відзначилися  в  боротьбі  з Мітрідатом  та Спартаком,  а  Цезар  58—50  рр.  до  н.е.  завоював усю Галлію  (сучасна  Франція)  і навіть  переправився  на  Британські  острови. Ці  землі  ввійшли до складу Римської держави як провінція Галлія.

У  53 р.  до  н.е.  Марк  Красс  вирішив  розпочати  війну з  могутньою 
Парф’янською  державою.  Військо  Красса  було  розбите,  а  сам  він загинув у бою. 

Після загибелі Красса у війні з Парфією сенат наділив Помпея надзвичайними повноваженнями, водночас скасував повноваження Цезаря в Галлії і зобов’язав його розпустити військо. 

Парфія — назва Персії після захоплення  влади царями з  племені 
парфян.




Цезар відмовився виконувати це рішення. На чолі одного зі своїх легіонів він підійшов до річки Рубікон. Цезар довго вагався. Адже перейти Рубікон — означало вчинити заколот проти Республіки. Нарешті він наважився і 10 січня 49 р. до н.е. лише з одним легіоном переправився через річку Рубікон, сказавши знамениті слова: «Жереб кинутої». Ця подія дала життя крилатому вислову «Перейти Рубікон». Так почалася друга громадянська війна. 






Вираз «Перейти Рубікон » -- означає прийняти рішення до рішучих дій.


Армія Цезаря швидким маршем пішла на Рим. Сенат мав значно більше військ, але вони були розпорошені по провінціях. Головні сили Помпея зосереджувалися в Іспанії. У Римі розпочалася паніка. Цезар без бою вступив у Рим і заволодів Італією. 



Пробувши в Римі декілька днів, Цезар почав переправляти в Грецію свою армію. Тут, поблизу міста Фарсал,у 48 р. до н.е. відбулася битва двох видатних римських полководців, яка закінчилася перемогою Цезаря


Після  поразки Помпей утік до Єгипту, де його вбили  наближені царя Птолемея XIV. За три дні до Александрії прибув Цезар.

Цезар переміг вояків Птолемея і посадив на єгипетський трон старшу сестру Птолемея Клеопатру.


Через  кілька місяців  Цезар  повів  своє  військо до  Сирії  проти понтійського  царя, що загрожував римським  провінціям  в Азії.  У  серпні 
47 р.  до  н. е.  після  перемоги над  ним  Цезар  надіслав  найкоротший  в історії звіт до Риму: «Прийшов, побачив, переміг».




Цезар здобув величезну владу:як народний трибун, консул, цензор і верховний жрець. Його призначили довічним диктатором, а звання імператор стало його почесним титулом. 

Сенат і народні збори, які вже не мали великого впливу на життя країни, формально щороку обирали Цезаря консулом. Відтепер диктатор спирався передусім на віддані йому війська.




Імператор (від латинського — «повелитель») — у республіканському Римі — почесний титул,  що  давали полководцю, який здобув великі перемоги.  В  іншому значенні — титул монарха — правителя  імперії.

Основною  метою  політики  Цезаря було  відновлення нормального життя держави.  Він  видав  закони про устрій міст у провінціях,  про безплатні роздачі хліба плебсу.





Плебс - від плебеї, простолюд.

Діяльність Цезаря :
-- Цезар  намагався  зменшити  вплив  сенату 
-- налагодити  роботу  органів  місцевого  самоуправління 
-- скоротити  витрати,  особливо  розкіш  та  марнотратство заможних
-- дати захист малозабезпеченим прошаркам населення
-- ухвалював  закони  в  інтересах  середніх прошарків населення й плебсу
-- розширив можливості отримання громадянства для жителів  республіки
-- організував роздачу земель для воїнів-ветеранів
-- при Цезарі почала виходити перша в світі газета
-- за наказом Цезаря вперше було викарбувано золоту монету, яка із часом       стала     єдиною грошовою одиницею в Римі 
-- Цезар провів і реформу календаря. У багатьох мовах світу один із літніх        місяців     носить його ім’я — July.


Утім, незабаром проти Цезаря виникла змова. Вороги диктатора поширювали чутки, що він домагається проголошення себе царем. 15 березня 
44 р. до н.е. Цезар прибув на засідання сенату. Коли він увійшов, змовники оточили його тісною юрбою і кинулися на імператораз кинджалами, які ховали під сенаторськими тогами, і закололи його. 




Розповідають, що спочатку Цезар спробував захищатися, але побачивши серед змовників Брута, до якого ставився як до сина, зі словами: «І ти, Бруте?!» — закрив обличчя  краєм одягу і впав мертвий перед статуєю Помпея.

Так на 55-му році скінчилося життя цієї видатної людини. Проте змовники не спромоглися відновити Республіку. В Римі знову почалася боротьба за владу.


Загибель диктатора штовхнула державу в новий вир міжусобиць та війн



1 комментарий:

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.