среда, 16 сентября 2015 г.

Хронологія. Літочислення.

Зокрема вміння використовувати історичні джерела, історику важливо добре орієнтуватися у часі. Досліджуючи минуле, вчені-історики раз по раз відповідають на запитання: коли сталася та чи інша подія. Визначати точний час певної події, тобто її дату, допомагає хронологія - наука, що вивчає способи обчислення часу.









Хронологія —  це наука  про вимірювання часу.






Не завжди час обчислювали так, як нині. Найдавнішими одиницями виміру часу є доба (день і ніч разом), тиждень, місяць,рік. Люди почали їх застосовувати, спостерігаючи за явищами природи, рухом Сонця, Місяця, зірок. 

Потреба виміряти час виникла дуже давно. Спочатку одиницею часу була доба. Але великі відрізки часу нею виміряти було незручно. Люди звернули увагу на те, що Місяць змінює свій облік і стали виміряти час чисельністю місячних місяців. 1 місячний місяць = 29,5 діб  ( ~ 30 )


В Давньому Єгипті хлібороби підрахували, що від одного розливу Ніла до другого проходить 365 діб. Єгиптяни день і ніч рахували по 12 годин.



Жителі Вавілону розподіляли годину на 60 хвилин, а хвилину на 60 секунд 

Так, поступово, виникли виміру часу, якими ми користуємось зараз, а саме:

Оскільки  хронологія —  наука  про  час,  то  основою цієї науки є конкретні дати. 

Дата — це точний час певної події.  

Роки історії людства об’єднувалися у століття, а століття — у тисячоліття. Отже, людям треба було якимось чином установити порядок літочислення.

Літочислення – це відлік років від певної події.

Відлік років, рух часу можна зобразити графічно.

Час завжди рухається вперед. Його графічно можна зобразити лінією, яка рухається від певної крапки вперед. Графічне зображення часу називають стрічкою часу.

Відлік часу  -- літочислення -- завжди розпочинається від якоїсь події .
Літочислення у різних народів було неоднаковим. Наприклад, мешканці Стародавнього Єгипту лічили роки за часом правління фараонів. Літочислення давніх греків відбувалося відповідно до років проведення Олімпійських ігор. Для давніх римлян відлік часу розпочався тоді, коли було засновано місто Рим. Мусульмани, послідовники ісламу, вважають початком своєї історії час, коли пророк Мухаммад, засновник нової релігії — ісламу, переселився з Мекки у Медину (міста на Аравійському півострові).

Відлік історичного часу в країнах, де панівною релігією є християнство, ведеться від Різдва Христового. Така система літочислення використовується і в Україні.

Щоб уявити рух часу в історії, використовують умовну лінію часу. Це пряма лінія, на якій нанесені часові проміжки: зліва — події минулого, і чим далі ліворуч, тим давніша подія.

Європейські історики домовилися ділити лінію часу на дві частини. Точкою відліку вважають Різдво Христове, після якого розпочинається нова — наша ера. І на цій умовній лінії часу відлік років до Різдва Христового відбувається у зворотному напрямку. 
Так, період часу між V століттям до нашої ери і V століттям нашої ери становить тисячу років.



Важливо пам’ятати, що перше століття від Різдва Христового починається у першому році й закінчується в 100-му.



Історики, вивчаючи досить тривалі історичні періоди, застосовують такі одиниці виміру, як роки,століття і тисячоліття. Позначають ці проміжки часу цифрами, що записуються у різному вигляді. Дні та роки в історії позначають арабськими цифрами, а століття і тисячоліття, зазвичай, записують римськими.




Запам’ятайте  записи століть !





При переводі років в століття треба пам’ятати :
-- якщо цифри року закінчуються на два нулі, то перша або дві перші цифри вказують номер століття, наприклад: 
500 рік —V століття, 1800 рік — XVIII століття. 

-- якщо ж замість нулів  з ’являється хоча б одна цифра, тоді цю дату відносять до наступного століття, наприклад: 

501 рік — VI століття, 1860 рік — XIX століття.


Пропоную ознайомитись зі статтєю   "Счет лет в истории"


Рік в давній Русі називався  -- літо. Відлік років вели по літам. Записи зроблені по рокам ( літам) називались літописом.






Літопис -- послідовний запис історичних  подій, зроблений сучасником  по рокам ( по літам ).






                Як розв’язувати хронологічні задачі ?





Завдання -- задачі для рішення:



 Завдання по бажанню :



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.