вторник, 11 ноября 2014 г.

Ассирія. Тема третя.

У першій половині ІІІ тисячоліття до н. е.  на півночі Межиріччя, у верхів’ях Тигру та Євфрату, здавна жили племена семітів:хлібороби, скотарі, мисливці, відважні воїни та вправні ремісники. Деякі племена своїм верховним покровителем вважали бога Ашшура. 


                                         Завдання :
-- прочитати параграф 16 п. 1      
-- виписати і вивчити :
    --  де знаходилась Ассирія ?
    -- Які були природні умови ?
    -- Які були заняття ассирійців ?
    -- Коли ассирійці знайшли залізо ?
    -- Яке значення мало залізо ?
    -- Коли був час могутності і зростання Ассирії ?
    -- Завдяки чому Ассирія стала могутньою державою ?
    -- Які країни завоювала Ассирія ?
    -- В чому були особливості ассирійської армії ?
    -- Який цар вважається засновником Ассирійської імперії ? Виписати 
        що він зробив
     -- поняття -- імперія 
     -- Яке місто було столицею Ассирії ? Як його називали ?
     -- Який цар зібрав глиняну бібліотеку ?
     -- Коли і чому Ассирія загибла ?

Перша столиця країни, що розташовувалася у верхній течії Тигру, носила його ім’я—Ашшур—і дала назву всій країні—Ассирія ,а її мешканців назвали ассирійцями.

Ассирія незабаром стала однією з наймогутніших воєнних держав Західної Азії.


Країну  отчували гори і степи.  Дождів було мало. Жителі селилися в горах і по берегам  річки Тигр, в її середній і верхній течії . Невелика долина ріки була єдиним містом, сприятливим для землеробства .





Географічне положення і природні богатства  Ассирії створювали умови для розвитку в країні скотарства, землеробства, ремесел і торгівлі .



Територія Ассирії була багата на природні копалини – мідь, свинець, олово та залізо. В І тис. до н.е. , в XV ст. до н.е.,  ассирійці знайшли залізо і почали його використовувати в господарстві. Ассирійці ж першими з народів Дворіччя стали добувати й обробляти цей метал, який виявився набагато міцнішим за мідь і бронзу.





Із заліза виготовляли мотики, серпи, ножі, сокири  й молоти. Залізні знаряддя праці були більш досконалими і дозволили хліборобам освоювати нові землі,вирощувати більші врожаї, а ремісникам — обробляти тверді породи каменю й дерева. Залізна зброя  давала воїнам перевагу в бою.





Спочатку Ассирія  була невеликою  державою,   її неодноразово підкорювали сильніші сусіди.





У XVIII ст. до н.е.. Ашшур та інші міста підпорядковувалися вавилонському царю Хаммурапі, в XVI-XV ст до н.е.. - царям Мітанії. 

Відкриття заліза в І тис. до н.е. дозволило суттєво покращіти знаряддя праці і озброєння ассірійців. 
На прикінці XV-XIII ст. до н.е.. правителям Ашшура вдалося створити міцну державу, підкорити своєму впливу Вавилонію і підкорити Північну Месопотамію. Зростання території Ассирії продовжувалось до VII ст.. до н.е.



Ассирія завоювала міста Дворічча, Сирію, Палестину, здійснювала походи в Єгипет, Середню Азію.

Велике значення мало те, що ассирійці створили велику потужну армію, яка мала залізну зброю.





Ассирійська армія  перевершувала армії країн-сусідів чисельністю та організованістю.  Військо  складалося з професійних  воїнів. В армії були колісничні підрозділи,  кіннота, піхота й підрозділи,  призначені для штурму міст,  та розвідка











Кіннота у взаємодії з бойовими колісницями завдавала блискавичних і несподіваних ударів по ворогу. 








В ассирійському війську були спеціальні будівельні загони. Вони споруджували мости,наводили переправи,прокладали дороги для бойових колісниць, робили підкопи під стіни фортець. За необхідності військові будівельники могли зробити насип або, навпаки, зруйнувати греблю та затопити вороже місто.




В ассирійців з’явилася нова грізна зброя-катапульти. Вони перекидали через стіни обложених міст кам’яні ядра або  глиняні посудини з палаючою смолою.








Упавши,така посудина розбивалася, і смола,що продовжувала горіти, підпалювала все навколо. Тарани, стінопробивні знаряддя, облогові вежі трощили оборонні споруди обложених міст.


В ассирійській армії існувала жорстока дисципліна. Будь-якого боягуза чи воїна, що порушив наказ, безжалісно карали.

Ассирійці вперше стали використовувати залізо для  виготовлення зброї.


Вони  вміли  споруджувати укріплені  табори, застосовувати стінобитні механізми  й запалювальні  снаряди,  перепливати річки на надувних шкіряних мішках.

Засновником  Ассирійської  імперії вважають ассирійського царя Тіглатпаласара III (745—727 рр. до н. е.). 


За його правління:
• створено регулярну армію з чіткою організацією. Її поділено на загони піхоти, кінноти і загони бойових колісниць.
• підкорено Вавилон і Сирію, влада Ассирії поширювалася від Єгипту до Закавказзя і Перської затоки. Тіглатпаласар ІІІ створив першу у світі імперію.
• Переселяв завойовані народи на незаселені території на кордонах Ассирії з метою відірвати їх від власної землі і позбавити опори для боротьби.


Свої завойовницькі походи він  розпочав  війною  з  Урарту,  згодом  захопив Сирію, потім Фінікію,  частину  Мідії.  У  729  р. до  н.  е.  приєднав Вавилонське  царство. Відтоді Ассирії  належали  всі  землі «від  Верхнього моря,  де  сідає  сонце,  до Нижнього моря,  де  сонце сходить»,  тобто  від Середземного  моря  до Перської затоки.  Тож ассирійський  цар став володарем усієї Західної Азії. 



Столицею могутньої держави у VIIІ ст.. до н.е. стало місто Ніневія. Це місто називали «лігвом левів» або «містом крові».






Не  відставав  від  попередників  і Ашшурбаніпал  (669-629  рр. до н. е.). Він вважався найосвіченішим з ассирійських царів. За його наказом у палац звозили не тільки коштовності» а й глиняні таблички- «книжки». Цей  цар заснував у Ніневії найбільшу бібліотеку. Знайдено, зокрема,  25 тис. табличок  з давніми  текстами.  Та ні знання,  ні мудрість  не  пом’якшили вдачу Ашшурбаніпала. Він продовжив завоювання.






Бібліотека Ашшурбаніпала.


Бібліотека царя Ашшурбаніпала в Ніневії була великою, складалася з глиняних книг. Коли таблички потрапляли в царську бібліотеку, на них ставили штамп «Палацу Ашшурбаніпала, царя всесвіту, царя Ассирії». Потім таблички розставляли по розділам: в одних ящиках лежали книги з мови, в інших - з математики, у третіх - з історії, с./г, релігії, літературі і т.д. 



Іноді зміст книги не вміщувався на одній табличці, доводилося писати продовження. Тоді в текст наступної сторінки заносилася фраза з попередньої.  У самому низу таблички писарі залишали позначку: «Згідно давнього оригіналу списано і звірено». 

У 612 р. до н.е. при пожежі палацу ,під час руйнування Ніневії , вся бібліотека виявилася засипана землею і попелом. Але глиняні книги не згоріли у вогні, а тільки стали міцнішими. 2500 років пролежали вони в піску і землі, поки їх не знайшли археологи. Вони-то і відкрили світу глиняні пам'ятники.

Імперія  - велика держава,  утворена внаслідок  завоювання інших держав, що  об’єднувала  різні країни та народи.


Спадкоємці ассирійського царя Ашшурбаніпала протягом ста років успішно зберігали  гігантську імперію.  Але тримати в покорі  силу-силенну людей ставало  дедалі  важче.      
У VII ст. до н.е. вавилоняни об’єдналися з іншими народами і розгромили Ассирію. Вони перегородили р.Тігр і спрямували її води на місто Ніневію, а потім розгромили його.








612 р. до н.е. – загибель Ніневії, загибель Ассирії.








Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.