вторник, 26 января 2016 г.

Доба героїчних походів ( Тема 3, 5 клас )

Завдання :
-- прочитати параграф 14 і матеріал блога
-- виписати і вивчити :
   -- доба героїчних походів ( поняття, час )
   -- причини походів козаків
   -- видатні походи козаків:(записати дату і напрям )
   -- значення Доби героїчних походів 
   -- ім'я П.Конаше́вич--Сагайда́чний ( хто , коли жив, чим прославився )
   -- Хотинська війна (поняття, дата, значення) 


З кінця ХІІІ ст. Кримський пів-в почали заселяти монголи. Тут згодом виникло Кримське ханство, яке підпорядковувалось Туреччині. Турецько-татарська знать багатіла й збільшувала  свої володіння за рахунок завойовницьких походів. 
Особливий інтерес вона мала до українських земель. Багаті міста, родючи лани приваблювали завойовників. 





Наприкінці XVI — на початку XVII ст. українські землі постійно зазнавали грабіжницьких набігів з півдня. Річ Посполита була неспроможна захистити свої південні кордони, оскільки вела безупинні війни з Волощиною, Московією, Швецією. Тому український народ і, зокрема, козацтво мусили захищатися самі.









Турецько-татарські набіги призвели до спустошення українських земель і зменшення населення.



Боролися з цією страшною силою українські козаки. Вони не тільки захищали свою землю, а й самі здійсьнювали походи проти татар і турок. Особливо вдалими ці походи були на початку XVIIст. Саме тому історики назвали ті часи Добою героїчних походів . Гучну славу здобули козаки своїми морськими походами.





Козаки руйнували турецькі фортеці й порти, знищували ворожий флот, визволяли велику кількість українців з полону, набували майстерності.


Доба героїчних походів -- це перші два десятиліття XVII ст. - період найбільш успішних морських походів козаків проти турків.

Причини походів:
-- постійні вторгнення турків і татар в Україну ,які руйнували 
   господарство, знищували населення
-- нездатність Речі Посполитої забезпечити захист своїх південних 
   володінь від нападів турків і татар



Видатні походи козаків : ( записати дату і напрями )



Після походу на Варну козаки взяли 10 турецьких галер і звільнили полонених.



Похід на Кримське ханство : узяли Перекоп, зруйнували його фортецю.









Один з найбільш вдалих походів під керівництвом Сагайдачного на Кафу (тепер місто Феодосія) відбувся у 1616 р. У ті часи це місто було головним невільничим ринком. Козаки штурмом узяли місто, знищили турецький флот, розгромили чотирнадцятитисячний гарнізон, визволили чимало полонених


Значення Доби героїчних походів



--походи  значно послаблено військову міць супротивника , сприяли 
   ослабленню Османської імперії 
-- перешкоджали здійсненню її загарбницьких планів щодо України та 
   європейських держав
-- під час походів було звільнено багато полонених українців 
-- походи сприяли піднесенню авторитету козаків у Європі 

Доба воєнних походів українського козацтва стала періодом діяльності одного з найвизначніших його ватажків — Петра Конашевича- Сагайдачного.






Своїми перемогами козаки великою мірою завдячували гетьманові Петру Конашевичу-Сагайдачному, який тримав булаву в 10-20-х роках 17 ст. Він прагнув піднести вагу козацтва в житті України.

Для цього насамперед домігся чіткої організації козацького війська, зміцнивши його суворою дисципліною.







Петро́ Конаше́вич--Сагайда́чний (*1560, Кульчиці — †20 березня 1622, Київ) — шляхтич з Перемишльської землї, козацький ватажок, кошовий отаман Війська Запорозького, провідник реєстрового козацтва. Організатор успішних походів українських козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства, меценат православних шкіл. Оспіваний у багатьох козацьких думах та українських народних піснях.

Людина нестримної, кипучої енергії, патріот своєї землі, він пішов на Запорозьку Січ. Освічений, талановитий і хоробрий Сагайдачний незабаром зайняв помітне місце серед козацької старшини. Він очолював відважні морські походи козаків на Стамбул, Трапезунд, Синоп. 



Сагайдачний збільшив число козацьких чайок до 300. Якщо врахувати, що в козацьку чайку може сісти від 50 до 70 чоловік, то в похід одночасно могло вирушити від 15 до 21 тисячі воїнів…









Розробив і вдосконалив козацьку тактику морського бою на «чайках» — швидкохідних човнах. 







З 1600-х роках він керував майже всіма значними походами, що набули загальноєвропейського значення. Особливої слави заслужив у народі після взяття 1616 року неприступної турецької фортеці в Кафі. У результаті походу був знищений турецький флот, а з неволі визволено тисячі полонених. Прославився як талановитий полководець під час Хотинської війни між Польщею та Османською імперією.

Хотинська війна.


Туреччина розпочала війну проти Польщі. Турецько­татарське військо чисельністю майже 300 тис. чоловік підійшло до Хотина  (нині  — Чернівецька  область),  де  табором  стояла  польська армія. Турки мали 260 гармат, велику кількість верблюдів і навіть чотири бойових слони, які наводили жах на місцеве населення. Такої армії вже давно не бачили в Європі.
Польський король звернувся до козаків по допомогу. Сагайдачний погодився, але за умови, що козацтво й український народ отримають нові вольності від польського короля. Останній дав згоду. 40­тисячне військо на чолі з Сагайдачним рушило під Хотин. Було це у 1621 р. 



( різні джерела наводять різну кількість учасників битви )

За п’ять тижнів протистояння турецький султан не здобув жодної перемоги. Він утратив майже половину армії. Наприкінці вересня 1621р. турки запропонували переговори. 

Так Сагайдачний  з  козаками  врятував  Польщу  від  загибелі. Але польський король не дотримав свого слова козакам.

Перемога в Хотинській Війні мала велике міжнародне значення. Вона примусила Туреччину відмовитися від планів завоювання Європи


У бою під Хотином Сагайдачний був важко поранений. Козаки відвезли свого улюбленого гетьмана до Києва в один з монастирів, де він і помер у 1622 р.



Перед смертю він заповів своє майно на освітні, благодійні і релігійні цілі, зокрема Київському братству і Львівській братській школі.












Пам'ятник Петрові Сагайдачному на Подолі в Києві.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.