четверг, 9 октября 2014 г.

Релігія та міфи Давнього Єгипту. Тема друга.

Релігія – це віра в існування надприродних сил (богів, духів, тощо) , їхню здатність впливати на світ та долю людей та поклоніння їм.

Серед давніх вірувань, єгипетська релігія чи не найскладніша. Єгиптяни вшановували божества, утілені в образі людини, тварини або в образах, які поєднували ті й ті риси. Обожнювали також сили природи, небесні тіла. 










Добробут єгиптян повністю залежав від Нілу. Бога ріки звали Хапі, й усі жителі країни дуже його шанували і часто зображували у вигляді двох божеств, які символізували зв’язок між Верхнім і Нижнім Єгиптом.








Про життя богів, створення світу оповідають міфи.

Міфи – розповідь про життя богів та героїв, які відображають фантастичні уявлення людей про світ, природу та людину.




Так, в одному з міфів йдеться про Осіріса - володаря потойбічного світу.
Колись, дуже давно, вірили єгиптяни, країною правили боги. Осіріс був богом-царем, він навчив людей рільництву, виноградарству, осілому засобу життя, співів, танців, музики, навчив також шанувати богів. 
Брат Осіріса, Сет, був утіленням зла, насильства та руйнувань. Сет заманив брата в пастку й убив його.  


( Осіріс і Сет )


Дружина Осіріса, Ісіда, знайшла тіло чоловіка й оживила його. Бог Осіріс воскрес, але не захотів лишатися на землі, а став правити в царстві мертвих та чинити суд. Віру в Осіріса втілено в господарському календарі давніх єгиптян. Посуху в травні-червні вони пов’язували зі смертю Осіріса. Коли ж розливалися води Нілу, зеленіли поля та дерева, єгиптяни знали - ожив Осіріс. Владу над людьми Осіріс передав синові Гору. Бог Гор став покровителем влади фараона, він уособлював небо та світло. Зображували Гора з головою сокола.



Допомагав Осірісу порядкувати в царстві мертвих бог Анубіс - його зображували з головою шакала. Анубіс охороняв могили та мумії, супроводжував душі померлих у підземний світ.

Суд Осіріса
У давніх єгиптян виникла віра в те, що після смерті душа людини проходить перед володарем потойбічного світу Осірісом і звітує про своє земне життя. 



За давньоєгипетськими віруваннями, щоб отримати життя в царстві мертвих, людина повинна була мати тіло, аби в нього могла вселитися душа померлого. Тому єгиптяни прагнули якомога довше зберегти тіло покійника. Мумію, у якій має «жити двійник», клали в саркофаг. Гробницю, де стояв саркофаг, вважали будинком небіжчика.

Особливою повагою користувався  Бог мудрості й Місяця Тот. Він мав голову священного птаха Ібіса. Це він навчив людей читати і писати; володів часом» розділивши його на роки» місяці» дні» знав йому рахунок.
















Бог Тот   


Бог Тот та богиня правосуддя Маат перевіряли правдивість слів небіжчика та зважують його серце, бо саме в серці, вважали єгиптяни, міститься розум людини. Якщо мертвий чинив погано, його кидають у пащу чудовиська. У нагороду за добрі вчинки та праведне життя людина потрапляє на поля Іалу - у край, де не треба важко працювати, бо там поля вже впорядковані каналами й дамбами, а земля сама родить усе потрібне.








Найшанованішим богом давніх єгиптян був бог сонця Ра. Інші його імена - Амон і Амон-Ра. Міфи розповідають, як щоранку Ра на золотому човні випливає з-за східних гір і рухається по небу на захід. Зображували бога Ра в людській подобі, здебільшого з головою сокола. На голові бога осяйно виблискує сонячний диск, який дарує світу тепло й світло. З появою Ра оживає природа, прокидаються люди та птахи. Але ось день хилиться до вечора, бо човен Амона-Ра спускається з небес: на західному краю неба запливає у ворота підземного царства.











Покровителя мертвих і хранителя отрут і ліків бога Анубіса зображували у вигляді тіла людини з головою шакала. Вважалося, що він створив першу мумію і навчив людей цього ремесла.










Єгиптяни вірили, що їхні фараони мають божественне походження. 






У давніші часи першим фараоном вважали бога Гора, що зійшов на землю. Пізніше фараона стали величати сином бога Амона-Ра. Як утілення божественної сили, фараон благословляв усі важливі події. Так, перед початком розливу Нілу єгипетський володар кидав у воду папірус із «наказом» річці розпочати розлив. Саме фараон починав оранку, зрізав перший сніп. Божественну силу фараона уособлював сфінкс - статуя лева з головою фараона.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.