пятница, 1 мая 2015 г.

Місто Рим і повсякденне життя його мешканців. Тема дев’ять.

У перші століття нашої ери Рим став одним із найбільших міст Середземномор’я. Місто приголомшувало величчю та красою, вражало сучасників розмірами (з жодного боку воно  не  мало  чітких кордонів)  та кількістю  споруд  -   храмів,  палаців, житлових  будинків. У ньому на той час проживало майже мільйон мешканців. 

Рим потерпав від перенаселення, адже з усіх кінців імперії сюди стікався люд. Крім власне римлян, у місті можна було зустріти євреїв, сирійців, фінікійців і представників інших народів.

Завдання :
-- опрацювати  § 49 -- 50 і матеріал блога
-- виписати і вивчити:

§ 49
-- як називалась перша династія імператорів в Римській імперії і
    хто її засновник
-- імена – Калігула, Клавдій, Нерон, Веспасіан, Траян, Марк Аврелій 

§ 50
-- яку роль відігравав форум, де він був розташований
-- що таке акведук, коли був побудований перший акведук
-- що таке терми, яку роль вони відігравали
-- усно відповісти на питання після параграфу 
-- повторити §  48  і записи в зошиті 





Економічним і політичним центром Рима був форум. За часів Римської республіки на форумі відбувалися народні збори. За наказом імператорів тут зводилися величезні храми, пам’ятники та інші громадські споруди.








Поблизу форуму, на Палатинському пагорбі, розташувалися розкішні імператорські палаци.












На іншому пагорбі — Капітолії — величні храми римських богів.







Щоб полегшити пересування Римом, була створена спеціальна служба, яка охороняла порядок на вулицях. Так, зі сходу сонця і до кінця робочого дня заборонявся проїзд по Риму приватних колісниць, екіпажів, возів. А приїжджі взагалі мали залишати транспорт за містом.




Римляни турбувались  про водопостачання  та чистоту   води, яка подавалася в місто. Перший водогон –акведук був побудован ще в IV ст. до н.е. Раніше водогони були переважно підземними, але з II ст. до н.е. почали будувати наземні акведуки. Вони будувались на високих підмостках і арках и велись з далека, иноді досягали довжини  до 100 км. 






Вони проходили через гори та долини, враховуючи рельєф місцевості. Акведуки були витворами мистецтва. Усього працювало 11 водогонів, які забезпечували водою 600 фонтанів міста, а також його жителів. І сьогодні в Римі працюють 3 водогони.




Акведук  (лат. «aqua» -  «вода» й «duco»  -   «веду»)  -  арковий  міст, яким прокладали  водогін через  ріки,  шляхи, яри.



Улюбленим  місцем  відпочинку та розваг  римлян були громадські лазні — терми. За  часів  розквіту  імперії  в  Римі  було більш як 800  терм.
Навіщо ж римлянам, у будинках яких були ванни й басейни, стільки терм? 





Виявляється, давньоримські терми  являли  собою  цілі комплекси  споруд, де  кожний міг  провести  час  на  свій  розсуд: поговорити з приятелем, почитати книгу в бібліотеці, зайнятися  спортивними вправами чи поплавати в  басейні. На  радість римлянам імператори споруджували для городян безкоштовні терми, при цьому кожний із них прагнув перевершити своїх попередників.  Найбільш знаменитими стали  терми,  побудовані за наказом імператора Каракалли (211—217  рр.): у їхніх приміщеннях одночасно могли перебувати тисячі людей! Римські автори V ст. називали ці терми одним з семи чудес світа.




У термах був басейн для плавання, лазні з горячею та холодною водою, зали відпочинку. Терми оточував великий сад. У саду були біблиотека, гімнастичний майданчик, стадіон.







Туди приходили помитися, розважитися, зайнятися гімнастикою, поспілкуватися, обмінятися міськими новинами та плітками. Молоді поети читали тут свої вірші. Деякі римляни проводили в термах цілі дні. Крім басейнів для плавання, приміщення для відпочинку та бесіди, у термах були бібліотеки, бігові доріжки, спортивні майданчики, квітники та сади.



Існували  терми  площею 12  га, які  могли одночасно  прийняти 1200 відвідувачів. У Римі  було понад  1000 приватних лазень і  11  громадських.








Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.